פעילויות הארגון
להורדת המצגת - אתרי הזיכרון של קהילת קאליש בישראל - בעריכת יוסף קומם - לחץ כאן
ארגון יוצאי קאליש, שפעילותו התחדשה בשנים האחרונות הודות ליוזמתם של יוסי וחנה רוזנפלד מגבעתיים, שם לו למטרה לפעול להנצחת קהילת יהודי קאליש, העתיקה בקהילות פולין, שחוסלה בשואה.
ראשיתו של הארגון היתה עוד לפני השואה, כשבני קאליש שהיגרו ממנה למדינות שונות או עלו לישראל התקבצו והתארגנו לצרכי תרבות ועזרה הדדית. הענף הישראלי הוקם בתל אביב, במבנה שהיה בבעלות הארגון, ברחוב מאנה, ופעל להתכנסויות שנתיות ושוטפות, ולסיוע לבני הקהילה.
לאחר השואה סייע הארגון בקליטת הניצולים מבני העיר ובני משפחותיהם, ניסה להושיט יד לרגלם הדוויה ונפשם הכואבת, ולהקל עליהם את ההשתקעות במדינה החדשה.
הארגון פעל, בין היתר, לנטיעת יער זיכרון ביער הקדושים ליד ירושלים לבני העיר שנרצחו בשואה, ולהקמת אנדרטות זיכרון לבני הקהילה בבתי העלמין בחולון ובנתניה. הארגון אף קיים כנס שנתי בימי חול המועד פסח, בו נפגשו יוצאי קאליש, שביקשו להיפגש שוב עם אחיהם מבַּית, לחפש קרובים, לשמוע ולדבר שוב באותו צליל מוכר ונעים.
לימים בגר דור ילידי קאליש ורבים ממייסדי הארגון נפטרו לבית עולמם. פעילותו של הארגון כמעט גוועה. הבית ברחוב מאנה נמכר ופדיונו יועד לקרנות שונות לצורך הנצחת בני קאליש. תשמישי קדושה מקאליש, שהוחבאו במהלך השואה והגיעו לארץ תוך חירוף נפש, נמסרו, בשל תום הפעילות, למוזיאון ארץ ישראל בתל אביב. למרבה השמחה, בשנים האחרונות נטלו יוסי רוזנפלד, בן ליוצאי קאליש, ורעייתו חנה, את היוזמה, והובילו לחידוש פעילותו של הארגון.
תחילה פעלו לציון אתרים יהודיים בעיר קאליש עצמה ולהעלאת המודעות של עיריית קאליש לחיים היהודיים שהיו בעיר. כמו כן פעלו לחידוש מפגשים של יוצאי קאליש בכלל, ויזמו מפגשים של בני הדור הראשון בפרט. בהמשך, ביחד עם יוצאי העיר קאליש אחרים, וצאצאיהם בני הדור השני והשלישי, חברו יחדיו להגשמת משימתם המשותפת - שימור זכרונה של הקהילה העתיקה בקהילות פולין, שימור הזיכרון של ייחודה, ושימור סיפוריהם של בניה, שפתיל חייהם נקטע.
לבד מכנסי הזיכרון שעורך הארגון, פעל הארגון גם להעלאת אתר זה לאוויר, לארגון ביקורים בעיר קאליש, לחיזוק הקשר עם עיריית קאליש לצורך שיתוף פעולה בפעולות זיכרון הנעשות שם, לארגון מפגשים של בני נוער מישראל עם בני נוער מקאליש ועוד כיו"ב פעילויות להגשמת מטרותיו של הארגון.
טקס זיכרון שנתי לעילוי נשמת הניספים מקהילת קאליש והסביבה 2006
תרומת תשמישי קדושה מקאליש למוזיאון תל אביב. תשמישי הקדושה הוחבאו במהלך המלחמה ולאחר המלחמה נמצאו והוברחו תוך סכנת נפשות לישראל